logo banki zywnosci


Ośrodek Pomocy Społecznej w Główczycach przy współpracy z Bankiem Żywności w Słupsku realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe),
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).


Pomoc żywnościowa trafiła do 1 060 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Główczyce.


Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 55,9836 ton żywności;
  • 8 710 paczek żywnościowych.


W ramach Podprogramu 2017 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

  • Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 23 uczestników,
  • Żywieniowe – 1 spotkanie dla 9 uczestników,
  • Kulinarne - 2 spotkania dla 17 uczestników,
  • Niemarnowanie żywności - 2 spotkania dla 30 uczestników.