logo Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa - Podprogram 2018

Informujemy, iż w miesiącu listopadzie 2018r. w Ośrodku Pomocy Społecznej w Główczycach przeprowadzone zostaną następujące działania towarzyszące, w ramach realizowanego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018:

  • dnia 26.11.2018r. w godz. 0900-1300 - warsztaty kulinarne i dietetyczne.

 

Do udziału w warsztatach zapraszamy osoby z gminy Główczyce, korzystające z pomocy żywnościowej w ramach
PO PŻ 2014-2020- Podprogram 2018.

logo banki zywnosci

Ośrodek Pomocy Społecznej w Główczycach informuje, iż do Banku Żywności O/Główczyce dotarła pierwsza dostawa żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018.


W związku z powyższym od dnia 13.11.2018r. osoby skierowane do otrzymania pomocy w tej formie
mogą zgłaszać się po paczki żywnościowe należne za bieżący miesiąc.
Żywność wydawana jest z magazynu Banku Żywności O/Główczyce zlokalizowanego przy siedzibie tut. Ośrodka Pomocy Społecznej, w poniedziałki i wtorki, w godz. od 900 do 1400.

Przypominamy jednocześnie, iż skierowanie do otrzymania w/w pomocy można uzyskać w OPS w Główczycach -
pok. nr 5, od poniedziałku do piątku, w godz. od 800 do 1100.

Więcej o programie tutaj.

logo banki zywnosci
PODPROGRAM 2018

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2018 – czerwiec 2019, a jej celami szczegółowymi są:

  1. organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
  2. racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
  3. przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
  4. prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

PROGRAM JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: wrzesień 2018 – czerwiec 2019
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Bank Żywności w Słupsku [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa pomorskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
W gminie Główczyce funkcję Organizacji Partnerskiej Lokalnej pełni tutejszy Ośrodek Pomocy Społecznej.


KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

  1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. do 30.09.2018 r. – 1 268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 028 PLN, dla osoby w rodzinie, a od 01.10.2018 r. – 1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
  2. Sposób kwalifikacji:
    • OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
    • OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
    • OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].


ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

  1. Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2018 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 49 kg w tym:
    1. Artykuły warzywne i owocowe: groszek z marchewką 3,6 kg; fasola biała 3,6 kg; koncentrat pomidorowy 1,60 kg; buraczki wiórki 1,05 kg; powidła śliwkowe 1,80 kg;
    2. Artykuły skrobiowe: makaron jajeczny 4,5 kg; makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg; ryż biały 3 kg; kasza gryczana 1,5 kg; herbatniki maślane 0,8 kg;
    3. Artykuły mleczne: mleko UHT 7 l; ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg;
    4. Artykuły mięsne: szynka drobiowa 3 kg; szynka wieprzowa mielona 2,1 kg; pasztet wieprzowy 0,64 kg; kabanosy wieprzowe 0,36 kg; filet z makreli w oleju 1,7 kg;
    5. Cukier: cukier biały 4 kg; miód nektarowy wielokwiatowy 0,4 kg;
    6. Tłuszcze: olej rzepakowy 4 l;
    7. Dania gotowe: gołąbki w sosie pomidorowym 1,6 kg;
  2. Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo.
  3. Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
  4. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2018 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 39,5 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych
  5. W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
  6. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
  7. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłatnie.


SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żyw-ność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.


DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności w Słupsku na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:

  • warsztaty kulinarne;
  • warsztaty edukacji ekonomicznej;
  • warsztaty dietetyczne;
  • warsztaty niemarnowania żywności.

Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
  • pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.

 

SKIEROWANIE DO OTRZYMANIA POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ- GMINA GŁÓWCZYCE

Po skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej osoby potrzebujące mogą zgłaszać się do Ośrodka Pomocy Społecznej w Główczycach - pokój nr 5, w godzinach od 8oo do 1100.

MIEJSCE WYDAWANIA PACZEK ŻYWNOŚCIOWYCH- GMINA GŁÓWCZYCE

W gminie Główczyce paczki żywnościowe dla potrzebujących wydawane będą po otrzymaniu dostawy artykułów  żywnościowych, w poniedziałki i wtorki, w godz. od 9oo do 1400, z magazynu przy siedzibie OPS w Główczycach.

logo banki zywnosci


Ośrodek Pomocy Społecznej w Główczycach przy współpracy z Bankiem Żywności w Słupsku realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.