Ośrodek Pomocy Społecznej w Główczycach przy współpracy z Bankiem Żywności w Słupsku realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe),
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Pomoc żywnościowa trafiła do 1 060 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Główczyce.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 55,9836 ton żywności;
- 8 710 paczek żywnościowych.
W ramach Podprogramu 2017 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 23 uczestników,
- Żywieniowe – 1 spotkanie dla 9 uczestników,
- Kulinarne - 2 spotkania dla 17 uczestników,
- Niemarnowanie żywności - 2 spotkania dla 30 uczestników.