logo PO PZ Podprogram 2018

 

PODPROGRAM 2019 – efekty

 

  1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Główczycach z terenu województwa pomorskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Słupsku realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.

 

  1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe),
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

 

  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 862 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Główczyce.

 

  1. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 47,012 ton żywności;
  • 5 206 paczek żywnościowych.

 

  1. W ramach Podprogramu 2019 dla 36 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
  • żywieniowo-dietetycznych – 2 spotkania dla 12 uczestników,
  • kulinarnych – 2 spotkania dla 12 uczestników,
  • niemarnowania żywności - 2 spotkania dla 12 uczestników.