Grupa seniorów pozująca do zdjęcia w ogrodzie Hortulus

W dniach 13 i 27 września br. w Klubie Seniora z siedzibą w Żoruchowie odbyły się dwa spotkania.

Na jednym ze spotkań uczestnicy mieli możliwość wymienić się wiedzą i innowacyjnymi pomysłami na temat przygotowania przetworów z warzyw oraz owoców ze zbiorów letnio-wiosennych.

W klubie odbyły się również warsztaty kulinarne. Poza wspólną integracją w trakcie gotowania jest także nauka – uczestnicy uczyli się wspólnie nowych przepisów, ale także pogłębiali wiedzę o właściwościach odżywczych różnych pokarmów wchodzących w skład dań. Seniorzy ćwiczyli swoje umiejętności, wymieniali się doświadczeniami w zakresie gotowania, poznawali nowe techniki kulinarne. W ramach spotkania uczestnicy przygotowali placki ziemniaczano-cukiniowe.

W dniu 12 września br., uczestnicy Klubu Seniora wraz z animatorem senioralnym uczestniczyli w zorganizowanej wycieczce do Ogrodów Hortulus w Dobrzycy. Dzięki sprzyjającej pogodzie seniorzy mogli nacieszyć się widokiem pięknych kompozycji roślinnych, urokliwych miejsc i magicznych zakątków. Seniorzy mieli czas zarówno na odpoczynek jak i wspólną integrację. Podczas wycieczki uczestnicy zwiedzili tam 30 różnych ogrodów w rożnej stylistyce m.in. japońskiej, francuskiej, angielskiej. Seniorzy mogli również przejść największy na świecie labirynt grabowy (Ogrodach Hortulus Spectabilis), podziwiać otoczenie z wieży widokowej i spacerować pośród pięknych kompozycji roślinnych oraz ciekawych elementach architektury i sztuki ogrodowej.

Dwie seniorki w czasie gotowaniaUczestnicy Klubu Seniora przy stoleUczestnicy Klubu Seniora spożywający przygotowane potrawyUczestnicy Klubu Seniora podczas gimnastykiUczestnicy Klubu Seniora podczas gimnastykiSeniorzy pozujący do zdjęcia w ogrodach HortulusDwóch seniorów na tle roślin w ogrodzie HortulusDwie seniorki na tle fontanny w ogrodzie Hortulus